Skúšobná otázka
Nič nie je mnohotvárnejšie ako láska.
Werner Bergengruen
Svätý Augustín, ktorého ľudová zbožnosť zobrazuje najčastejšie s planúcim srdcom v ruke, sa odvážil vyriecť smelé slová: „Miluj! A rob, čo chceš." Musíme sa nevyhnutne spýtať, ktorá láska môže dať takéto právo. Ktorá podoba mnohotvárnej lásky chráni takúto slobodu pred omylom a zneužitím?
Svätý Pavol charakterizuje takúto lásku, ktorá sama sebe môže byť príkazom i zákonom, jednoducho: „Nie je sebecká.“
Tým sme získali skúšobnú otázku, ktorou sa musí dať vyskúšať každá podoba mnohotvárnej lásky: „Si sebecký?" Na tejto otázke sa „láska", ktorá sa dá stotožniť len s pudom, rýchlo odhalí ako krikľavé sebectvo. Kto však hľadá iba seba, nenájde sa. I keby bolo želanie akokoľvek vášnivé, keby sila citu akokoľvek poháňala k tomu druhému, vo všetkom sa môže skrývať len sebeckosť a bezohľadnosť. Tá tlčúca a vriaca vášnivosť krvi nie je sama osebe podozrivá či dokonca odsúdeniahodná. Patrí k ľudskej prirodzenosti. Podľa biblického vyjadrenia nikto nemá v nenávisti svoje telo (Ef 5,29). Avšak tam, kde túži len po „ja, ja, ja", tam nedáva, a už najmenej seba, teda nie je odovzdanosťou, ale náruživosťou, ktorá si berie a trhá len pre seba, a tým brutálne protirečí onej slobode a dôstojnosti sebaovládania, ktorá odlišuje človeka od iných živých tvorov, riadiacich sa len inštinktom.
Iba ten, kto má, môže dávať. Iba ten, kto môže sebou disponovať, je schopný oddať sa. Odovzdanosť predpokladá sebaovládanie.
Široká je škála mnohotvárnej lásky. Jednou z podôb lásky je, keď človek hľadá svoje. Lebo to je v najvlastnejšom slova zmysle „prirodzené". Veď ani z vyznania „milujem", sa nedá odmyslieť „ja", ktoré miluje. A práve snaha, aby v my, v ja a ty zjednocujúcom my, stále väčšiu váhu získalo ty, ukazuje zdokonaľovanie lásky. Tomu sa treba učiť.
Odovzdanosť znamená: Ja sa musí zmenšovať, ty zväčšovať. Odovzdanosť patrí k podstate lásky. Preto sa jej najvyšší stupeň dosiahne tam, kde sa odhodí akékoľvek zaoberanie sa sebou a hľadá sa len blaho druhého, hoci na úkor vlastného života, podľa Pánových slov: „Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov" (Jn 15,13) Friedrich Ruckert to vyjadril slovami: „Tou mierou, akou chceš prijímať, musíš dávať. Keď chceš srdce celé, daj celý život!"
Max Rössler - Objav radosť
|